Cydr – to nie piwo ani wino...
Cydr
to nie piwo
choć
tak się wydaje na pierwszy rzut oka. Produkowany jest z jabłek, a
nie ze słodowanych zbóż. Różni się więc techniką produkcji
–cydr
jest
fermentowany, piwo natomiast waży się.
Cydr
to nie wino Cydr (2-7% alk.) jest
napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino. Główną rożnicą
między nimi jest to, że w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany
cukrem przed fermentacją.
Mam
przyjemność testować Cydr Lubelski niefiltrowany z nową większą pojemnością aż 400 ml z platformy
https://www.trnd.com/pl/
Wcześniej widziałam go w sklepie ale
nigdy nie próbowałam. Powiem wam szczerze, ze jest on wyjątkowo
pyszny i świetnie orzeźwia gdy jest schłodzony. W kartonie
znajduje się 12 cydrów, 6 dla mnie i 6 do podzielenia się z moimi
bliskimi i znajomymi, a tak wygląda moja paczka Ambasadorki.
Wiecie
skąd wywodzi się Cydr od jabłka aż po samą butelkę?
Widząc
nazwę grawerowaną na butelce,,Cydr Lubelski'' już można
stwierdzić, że z Lubelszczyzny. Dzięki unikalnemu położeniu,
zróżnicowanej rzeźbie terenu, doskonałym glebom i odpowiedniemu
klimatowi jabłka zbierane tam cechuje niezwykły aromat i smak,
który w swoim całym naturalnym bogactwie przenika do produkowanego
cydru.
Wiecie
dlaczego Cydr Lubelski Niefiltrowany jest wyjątkowy ?
Jest
to najwyższej jakości naturalny cydr wytwarzany w 100% ze świeżo
tłoczonego soku, nie z koncentratu. Nie zawiera barwników i
aromatów. Cydr Lubelski Niefiltrowany to kwintesencja naturalnego
cydru. Świeżo tłoczony sok wraz z aromatycznym miąższem jabłek
poddany został naturalnej fermentacji w niskiej temperaturze. Dzięki
temu zostały zachowane najcenniejsze składniki owoców. Po
zakończeniu fermentacji leżakowania cydr nie był filtrowany. Do
butelek trafił naturalnie mętny, delikatnie musujący. W
efekcie powstał cydr najwyższej jakości, o niezapomnianym smaku.
Obecny na dnie butelki osad jest zjawiskiem naturalnym.
W
skrócie mówiąc:
- Zbiór jabłek
- Mycie
- Rozdrabnianie
- Tłoczenie
- Fermentacja
- Rozlew
Cydr
Lubelski Niefiltrowany idealnie schłodzony orzeźwia i gasi
pragnienie a w butelce połyskuje czystym złotem.
Jego
uniwersalność sprawia, że można go pić solo, jak i do posiłków,
prosto z butelki lub przez słomkę. Idealnie sprawdza się w
towarzystwie znajomych i rodziny, pasuje z owocami morza bezpośrednio do posiłku lub jako aperitif.
Osoby
chętne do testowania produktów zapraszam na platformę
https://www.trnd.com/pl/
Cydr Lubelski smakuje wyśmienicie gdy jest odpowiednio schłodzony.
#cydrlubelski #niefiltrujemy |
Cydr Lubelski gasi pragnienie siłą wodospadu. |
Cydr Lubelski do mnie powoli płynie by orzeźwić mnie swym smakiem gdyż z tego słynie. |
Komentarze