Patio Sushi - wyśmienite sushi
Jedzenie
jest równie ważne jak przyjaźń, seks czy muzyka...tak mawiał
znany kucharz Anthony Bourdain i również się z nim zgodzę.
Uwielbiam kuchnię japońską a co do sushi jestem trochę wybredna i
nie było mi łatwo znaleźć restaurację, która zrobi je na 5
z plusem. Co to jest sushi ?
Sushi
to potrawa japońska, w której skład wchodzi: gotowany ryż
zaprawiony octem ryżowym oraz najróżniejsze dodatki w postaci
przeważnie surowych owoców morza, wodorostów nori, avocado,
kawałków ryb, warzyw, grzybów, tofu, ziaren sezamu itp.
Jakiś
czas temu w Rybniku otworzyli restaurację Patio Sushi, znajduje się
ona niedaleko Bazyliki Św. Antoniego, więc po jedzonku jest tam
idealne miejsce na spacer. Wnętrze restauracji jest dosyć ciekawe,
można jeść w środku, na zewnątrz lub na patio gdzie moim zdaniem
jest bardziej klimatycznie. Moje początki z sushi wyglądały
komicznie bo nazwy rolek nic mi nie mówiły i miałam mętlik w
głowie co do wyboru i potrzebowałam zdecydowanie więcej czasu na
przeanalizowanie całego menu. Jak to się mówi wszystko przychodzi
z czasem, więc po wypróbowaniu w kilku miejscach sushi stwierdzę, że najlepiej wybierać je samemu. Zgodzę się z tym, że kupując w
zestawie wychodzi taniej ale nie zawsze wszystko co w nim się znajduje może Ci smakować, więc lepiej dorzucić parę
złotych więcej i jeść delektując się tym na co miałeś ochotę...
Obsługa
w porządku (czasami w niektórych restauracjach widać po nich jakby
robili to za karę, tu jak najbardziej obsługa na duży plus). Sushi serwowane są na kamiennej desce , podobają mi się dania podane na tych deskach bo wyglądają bardzo efektownie.
Deski te można znaleźć na Ceneo pod nazwą - płyta łupkowa talerz, wystarczy kliknąć w ten link:
Aromaty sushi podkreślają trzy
składniki: sos sojowy, wasabi i marynowany imbir , które są zawsze
do nich podawane ( najpierw jemy imbir, wlewamy do miseczki sos
sojowy, dodajemy do niego wasabi, mieszamy – nie przesadzajcie z
ilością wasabi bo oczy wam wyjdą na wierzch :), następnie maczamy w tym
sushi, niektórzy zamaczają tylko kawałek, inni całość z dwóch stron,
to kwestia upodobań ).
Osobiście
polecam Wam :
- Uramaki labraks – okoń morski, por, słodka czerwona papryka, sos patio, obłożony prażonym panko ,
- Uramaki Rainbow- paluszek krabowy, serek philadelphia, ogórek, soya mayo obłożony tuńczykiem, łososiem i okoniem morskim,
- Futomaki Ebi Ten – krewetka w tempurze, tykwa marynowana, ogórek, rucola ( uwielbiam krewetki w tempurze i ogólnie sushi w tempurze, to takie ciasto, w którym maczane są kawałki sushi czy krewetki i smażone w gorącym oleju ), oraz
- Spring Rolls Sake Yaki – łosoś, sałata, avocado, serek philadelphia,
PYSZOTA...
W
Patio Sushi podają biały imbir, ja osobiście wolę różowy. W
domu mam dużą paczkę różowego imbiru i wcinam go przed
posiłkami. Wiecie po co tak w ogóle jest on podawany? Bo to właśnie
imbir dzięki swoim niezwykłym właściwościom pozwala na prawdziwe
delektowanie się sushi. Imbir pełni rolę ,,czyściciela” naszych
kubków smakowych. Często zamawiam różne rolki, przez to mieszam
smaki a zjedzenie imbiru przed sushi powoduje, że smaki te nie
mieszają się i mogę dalej rozkoszować się japońskim
przysmakiem. Jako aperitif lubię zamawiać Choya Silver jest to
subtelne półsłodkie wino ze śliwki ume o złotym kolorze i
fascynującym smaku. Ciekawe również jest Sake oraz
herbatki podane w ładnym dzbanuszku. Dobra jest sencha kaktusowa.
Na deser jeśli jeszcze dacie radę coś wcisnąć to warto zamówić kakigori - czyli lody podane w wydrążonej cytrynie lub pomarańczy i
kostkach lodu.
Robi wrażenie i pysznie smakuje jak cała reszta. Komponujcie i twórzcie swoje najlepsze Sushi Rolls. Wspominałam już w innych postach, że mieszkam w Rybniku, więc czasami zamawiałam sushi do domu,zapakowane są w specjalne pojemniki a za dowóz płaciłam jedyne 5zł.
Koniecznie zajrzyjcie na stronę restauracji:
Więc pozostaje mi tylko
życzyć Wam smacznego. :)
Komentarze
Pozdrawiam :)